dilluns, 29 de desembre del 2014

SINDICACIÓ DE CONTINGUTS I RSS

La sindicació de continguts és un dels molts recursos que ens ofereix la xarxa per a poder accedir a grans volums d'informació d'una manera senzilla i pràctica. 

L’RSS (Really Simple Syndication) és una tecnologia que permet rebre a temps real els titulars d'una pàgina web a un programa o lector de feeds. Quan et subscrius al contingut d'aquella pàgina web, l’RSS t’avisa de manera automàtica quan hi ha noves notícies.
És a dir; serveix per rebre informació de les teves pàgines preferides sense necessitat d'haver-te de connectar o visitar cada dia aquests llocs web.

Com funciona?
Els arxius RSS es poden llegir mitjançant un programa instal·lat a l’ordinador (Feed Reader, Feed Demon, …) o mitjançant un programa web (Netvibes, Google Reader, Bloglines, …).

Per subscriure't a una pàgina web d'interès, has de clicar a l’enllaç de l’RSS o també pots copiar l’adreça web de l’arxiu RSS i afegir-la al teu lector.

Per poder tenir un gadget de RSS al nostre blog hem d'anar a ''Disseny'', després a "plantilla" i alla fer clic a un dels recuadres per tal de posar el gadget "Enlaces de suscripción". Allà hem de fer clic al canal RSS.

A continuació us deixo amb un vídeo que ens expliquen clarament que són els RSS:




 Fonts d'informació: blog de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/09/que-son-els-rss.html, http://www.rss.nom.es/, http://www.genisroca.com/2007/11/17/rss-y-la-sindicacion-de-contenidos-introduccion-para-no-iniciados/

dijous, 25 de desembre del 2014

SOFTWARE LLIURE I PROPIETARI




El Software (anglès) o programari és el conjunt de programes informàtics i procediments que fan alguna tasca en un ordinador.
Hi hah dos tipus de programaris: els lliures i privatius.

Software lliure
El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. A més a més acostuma a ser gratuït o a trobar-se a un preu molt baix.

Es pot dir que un programa és lliure si permet les llibertats definides per la Free Software Fundation :

La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies.
Llibertat de conèixer el seu codi font (és un codi a partir del qual es fa el programa).
La llibertat de redistribuir còpies.
La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar.

El programari lliure és una alternativa als monopolis gegantins de la informàtica i forma part del moviment de la cultura lliure, que lluita pel treball col·laboratiu, solidari i comunitari.
Un exemple d'això seria Linux.


Software propietari
És aquell programari dissenyat per a un usuari. Aquest l'utilitza, i no el pot fer públic ni el pot modificar. S'ha d'haver pagat previament. No es té accés al codi font; degut a que el propietari continua sent l’empresa i nosaltres només hem adquirit la llicència d’ús.

El programari propietari és aquell amb restriccions en l'ús o modificació privada, en la còpia i publicació de versions, modificades o no modificades. Normalment, el seu codi font no està disponible o n'està sota restriccions.

Característiques:
Pagament previ per a la utilització.
L'usuari no és el propietari.
L'usuari depèn totalment del fabricant en el control i desenvolupament del programa.
És un programari amb llicència i sota drets d'ús, còpia i modificiació.

Un exemple de sofware privatiu seria Windows.

A continuació us deixo amb un vídeo que explica la diferència entre aquests dos

dimarts, 23 de desembre del 2014

BOOK TRÀILER JARDÍ VORA EL MAR DE MERCÈ RODOREDA

Una de les tasques que havíem de fer aquest semestre, era crear un book tràiler sobre un llibre.
Per a fer-lo primer vam triar entre els 4 membres del grup un dels llibres que havíem portat cadascuna.
El nostre llibre escollit va ser Jardí vora el mar de Mercè Rodoreda.
Enregistrar un vídeo d'aquest llibre no era una feina fàcil, ja que és un llibre que a molta gent de la nostra edat no l'incita a llegir. Ja sigui per l'autora o perquè acostuma a ser un llibre de lectura obligatòria al Batxillerat.
Per a cridar l'atenció del nostre públic doncs, vam decidir mostrar un vídeo amb alguns dels personatges principals que surten al llibre. L'escenari va ser la casa d'una de les amigues del grup, ja que té un mobiliari bastant antic i vam creure que seria ideal gravar-lo allà per tal de que la gent es posés més la situació.
També vam decidir que les cares dels diversos personatges havíen de veure's el més mínim possible, per tal de no treure la possibilitat als nostres lectors de fer servir la seva imaginació per a crear una imatge i personalitat per a cada personatge.

A continuació us adjunto el vídeo i la presentació amb el seguiment dels processos que hem fet seguit per a poder realitzar-lo:




diumenge, 21 de desembre del 2014

RECITEM POEMES


El dia 12 de Desembre vam començar les recitacions dels poemes a les classes de COED en gran grup. Dedicarem unes quantes classes a aquestes recitacions ja que som bastants i no disposem del temps necessari per a fer-ho.
El dia 12 a ser el torn del grup A i el dia 19 el del grup B.
La veritat és que estavem tots bastant nerviosos i és per aquest motiu que abans de començar a recitar, vam fer un exercici per tal de controlar els nervis a través del control de la nostra respiració.
Quan ja estavem més calmats, després de donar-nos les mans, va començar la recitació de poemes.
Abans de recitar el nostre poema havíem de dir el títol del poema i el nom de l'autor, el motiu pel qual l'havíem escollit i, finalment, vam començar a recitar.
Tothom ho va fer molt bé. Es notava que era la primera vegada després de tants anys que recitavem una poesia de memória davant de tanta gent. 
També cal dir que l'evolució d'una setmana a l'altre va ser molt notòria. En el grup B, que recitiva el dia 19, ja no es van notar tant els nervis i es va notar més una gran naturalitat a l'hora de recitar-lo.
Al acabar vam poder observar que el nostre poeta per excel·lència era Miquel Martí i Pol ja que la gran majoria vam escollir aquest autor.
La Rosa Soler, la nostra professora, va comentar que es notava que hi havia hagut una bona recerca de poemes ja que hi va haver gent que va anar a biblioteca, d'altres que van agafar llibres que tenien per casa i d'altres van fer servir l'internet. Ens va dir que es notava el treball i l'esforç que havíem fet i que estava contenta dels resultats.
Aquesta activitat va ser una gran oportunitat per a posar en pràctica algunes de les coses que havíem après del llibre de lectura ''Com parlar bé en públic'' de Joana Rubio, amb el respectiu decàleg que vam fer d'aquest. És a dir, vam poder posar en marxa la nostra naturalitat, el control de nervis quan parlem en públic, etcètera.
Crec que també ens pot ajudar a posar-nos a la pell dels nostres alumnes o cosins, germans petits, que per Nadal acostumen a recitar un poema.

A continuació us escric el poema que vaig recitar jo, de Miquel Martí i Pol. El vaig escollir perquè crec que és una manera molt maca de recordar a aquella gent que no està entre nosaltres. És una bona manera d'entendre que el seu esperit mai morirà.

PARLEM DE TU
"Parlem de tu, però no pas amb pena.
Senzillament parlem de tu, de com
ens vas deixar, del sofriment lentíssim
que va anar marfonent-te, de les teves
coses, parlem i també dels teus gustos,
del que estimaves i el que no estimaves, 
del que feies i deies i senties;
de tu parlem, però no pas amb pena.

I a poc a poc esdevindràs tan nostre
que no caldrà ni que parlem de tu
per recordar-te; a poc a poc seràs
un gest, un mot, un gust, una mirada
que flueix sense dir-lo ni pensar-lo".

Miquel Martí i Pol



Font d'informació: Endrets

dimecres, 17 de desembre del 2014

LA VIQUIPÈDIA

QUÈ ÉS LA VIQUIPÈDIA
La Viquipèdia és la versió catalana del projecte http://www.wikipedia.org. és una enciclopèdia online lliure basada en wiki, doncs qualsevol persona pot col·laborar en aquesta emprant només el navegador web. Depèn de la fundació sense ànims de lucre Wikimedia Foundation.
El projecte es va iniciar el 15 de gener de 2001, i va ser fundada per Jimmy Walles i Larry Sanger sota el lema "L'enciclopèdia lliure que tots podem editar".
La Viquipèdia és un software lliure, on tothom pot entrar, participar i marxar. Només té un treballador, que és qui vigila el software del programa. Per tant, és revisada i formada per voluntaris.
El seu contingut està sota llicència GNU i Creative Commons.


ELS PILARS DE LA VIQUIPÈDIA


La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques.

Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.

La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ésser modificada i redistribuïda.


La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia.


La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan desades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…


NORMATIVA
Objectivitat: punt de vista neutral en tots els articles.
Respecte als drets d'autor: El contingut de la Viquipèdia es distribueix amb els termes de la llicència de documentació lliure GNU. Bàsicament, aquesta llicència permet la distribució lliure dels documents, la seva modificació, i el seu ús sense restriccions. Abans de copiar material provinent d'altres llocs, heu d'assegurar-vos que es pot distribuir en aquests termes, que és de domini públic, o demanar-ho a l'autor. Penseu que l'ús de material no autoritzat pot portar problemes de tipus legal. Vegeu Viquipèdia:Drets d'autor per a una explicació més completa.
La Viquipèdia és una enciclopèdia: L'objectiu d'aquest projecte és crear una enciclopèdia. Els articles han de tenir contingut enciclopèdic, i les planes de discussió han de servir per millorar els articles. Vegeu Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és
Respecte a tothom: Els col·laboradors de la viquipèdia tenen orígens i opinions molt diferents. Cal tractar a tothom amb respecte. Vegeu viquietiqueta, i Viquipèdia:resolució de conflictes.
Seguiu les convencions.


LLIBRE D'ESTIL
A més, la Viquipèdia compta amb un llibre d'estil que podeu consultar fent clic en l'enllaç.


COM EDITAR UNA PÀGINA?
Busquem a la Viquipèdia aquell article que volem modificar.
A la part superior de la pàgina se'ns mostraran diverses pestanyes. Cal que cliquem sobre “Modifica”.
Només cal canviar o afegir aquella informació que més ens interessi i desar la pàgina clicant sobre la icona de “Desa” la pàgina just al final del nostre article.


VIQUIPÈDIA I EDUCACIÓ

La Viquipèdia és un medi que utilitzen la majoria d'alumnes i de docents del món, atès que és una gran enciclopèdia en la qual es pot trobar molta i diferent informació de forma ràpida i normalment eficaç.

Per què és important que un/a mestre/a contribueixi en la Viquipèdia?

Perquè aporta informació a l'altre gent.
Per aspectes socials, ja que un mestre aporta els seus coneixements a la xarxa.
Per retorn de tota aquella informació que ha agafat, agafa i agafarà
Permet una avaluació dels seus alumnes més justa, ja que no s'avalua solament el resultat final sinó tot el procés.
És un bon lloc on trobar material docent: els articles en diferents idiomes poden servir de contrapunt i comparació al material tradicional provinent de manuals, revistes o assajos, per tal d'incentivar el debat a l'aula o la correcció d'errors en temps real.

Per què els alumnes han de participar a la Viquipèdia?
Per a crear el propi coneixement: l'alumne crea el seu coneixement gràcies a les diverses fonts que visita.
L'ajuda a ser crític: per a triar la informació que ha de posar primer ha de seleccionar aquella que creu que és l'adequada.
Aprén què és el treball col·laboratiu perquè l'article que està formant o editant pot ser editat per altre gent.
L'ajuda a vigilar les seves faltes d'ortografia ja que el contingut de la Viquipèdia és públic.


BUS TURÍSTIC
Per acabar, m'agradaria comentar-vos l'existència d'un bus turístic que ens explica clarament com funciona la Viquipèdia i, a més a més, ens ensenya com formar-hi part.
Per accedir-hi feu clic aquí.




EXERCICI DIDÀCTIC
Des de l’assignatura de GTIC, se’ns va demanar que féssim una aportació a la Viquipèdia i aquí us explicaré la meva experiència: El professor ens va facilitar la informació sobre les Wikis i la Viquipèdia en un Sites que ell mateix havia creat: Sites sobre les wikis. A partir d'aquest Sites ens vam documentar sobre la Viquipèdia i els Wikis.
Un cop llegit el Sites i fet el que ens demanava, vam crear un compte a la Viquipèdia per a poder modificar i millorar un article relacionat amb l'educació. La Maria Castaño i jo, la Isabel Cano, vam decidir millorar l'article del Gianni Rodari. Per a accedir-hi feu clic aquí.

Algunes de les coses que hi vam fer va ser: augmentar la seva biografia, explicar com era la seva obra, posar el títol dels llibres en català i en l'idioma original (italià), vam crear una secció on vam posar els reconeixements que ha obtingut. També vam crear una biobliografia, un llistat de referències i d'enllaços externs. Per últim, també vam citar i referènciar tot l'article ja que casi no ho estava.

Conclusions

El plantejament d’aquesta activitat em va obrir les portes cap a un nou món que per mi era desconegut i que probablement estava ple de coneixements. Tal com em pensava, hi havia milers de persones que col·laboraven dia a dia aportant informació nova. Crec que va ser una bona tasca retornar a la la Viquipèdia una mica de tot el que ens ha donat.
A través d'aquesta activitat no només hem pogut veure com funciona la Viquipèdia sinó que tambè hem pogut veure com és un procès col·laboratiu ja que a la nostra entrada hi hagut alguns canvis que no només han estat fets per nosaltres; també hi ha participat el robot i altres usuaris.

Fonts d'informació: Apunts de Classe, blog de GTIC, http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine, http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars, https://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia,https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/, http://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Com_es_modifica_una_p%C3%A0gina, http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil, Viquipèdia

divendres, 12 de desembre del 2014

COM COMUNICAR

Per a fer presentacions orals o bé per parlar en públic necessitem primer tenir una preparació. Una preparació que en el nostre cas ha estat mitjançant diversos documents, exercicis realitzats a classe i una lectura d'un llibre anomenat Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat.

És important que tinguem en ment que som oradors i que hem de comportar-nos com a tal. És a dir, el nostre llenguatge verbal i no verbal ha d'estar adequat a la situació comunicativa en que ens trobem.

A la pàgina de la Universitat Politècnica de Catalunya hi trobem un apartat relacionat amb ''Com comunicar'' mitjançant l'exposició oral. És un bon recurs per adonar-te de molts aspectes que es fan de manera inapropiada quan parlem en públic.
En aquest apartat, hi trobem un vídeo d'un alumne de tercer de carrera que realitza un projecte de final de grau que dura aproximadamen 10 minuts. Aques tracta sobre com transformar un habitacle normal en un de sostenible.
Durant la visualització del vídeo disposem d'una rúbrica amb diversos nivells i aspectes a avaluar mitjançant tres opcions: assolit, poc assolit o no assolit. La rúbrica ens serveix puntuar la seva presentació, on hi veiem representades alguns aspectes positius i d'altres de negatius sobre el seu comportament, el suport audiovisual, la seva estructuració del tema parlat, etcètera.

Poder analitzar una presentació oral d'un alumne, ens ha estat molt útil per tal de saber quins són aquells aspectes que cal reforçar més i quins cal més minvar-los. Crec que aquest exemple és bon recurs per treballar i adonar-nos dels errors que cometem sovint quan parlem en públic perquè és bastant entretingut i hi ha situacions que, possiblement, cap de nosaltres hi arribem però és interessant perquè aquest moments de ''rialla'' que et fa viure, fa que recordis aquells errors tan fàcils de ser produir degut als nervis.

Per poder accedir a la web on hi trobareu el vídeo i la rúbrica feu clic sobre aquestes dues paraules.


Fonts d'informació: apunts de classe, espai de la web de la upc ''Com comunicar''

BIBIANA BALLBÉ, UNA BONA COMUNICADORA

Durant tot el primer semestre, a les assignatures de GTIC i COED, hem estat fent el seguiment de la comunicadora Bibiana Ballbé.
El treball consistia en escollir, per grups, un comunicador que ens agradés i fer un seguiment durant el temps que nosaltres decidíssim, que en el nostre cas va ser d'un mes (del 5-11-14 al 5-12-14)
Per fer el seguiment vam realitzar un Sites on es troba tota la informació sobre la seva vida, les seves aficions, programes on participa i totes aquelles xarxes socials que hem analitzar i que les utilitza per a informar i relacionar-se amb el seu públic.
A través d'aquesta tasca, tal i com indiquem a l'aparat de conclusions del nostre Sites, hem pogut veure que compleix molts dels aspectes que ha de complir una persona per tal de parlar correctament en públic, tal i com ens diu el llibre Com parlar bé en públic de  Joana Rubio i Francesc Puigpelat. També del decàleg que vam elaborar nosaltres.

Considerem que és una bona comunicadora perquè té una participació molt activa i bona en els tres camps: l'escrit, l'oral i el digital. També perquè en els seus escrits podem veure que té una gran capacitat de síntesi, ja que aconsegueix transmetre el missatge d'una manera breu i clara.
En el seu programa Caràcter també hem pogut veure que mostra una gran destresa a l'hora d'imporvisar i adressar-se al públic. 
El domini del llenguatge no verbal (posició del cos, gestualitat, mirada, somriure, etc) fan que ens dongui la sensació de ser una persona propera, natural i expressiva.
El to de la seva veu es adequat, dinàmic.
Per accedir al nostre Sites fes clic aquí.



Fonts d'informació: Imatge extreta del Instagram de la Bibiana Ballbé.

dimecres, 10 de desembre del 2014

IDENTITAT I TERRITORI (DESCOBRINT NOUS MONS)

A l'assignatura de GTIC i de COED vam haver de fer una exposició anomenada Identitat i territori.
Aquesta consistia en torbar un tema que tingués relació entre els dos membres que formaven la parella que realitzava el treball. La meva parella, l'Anna Florensa i jo vam escollir com a tema els viatges.
L'objectiu de l'exposició era en un temps màxim d'uns 8 o 10 minuts, intentar convèncer al públic de tot allò que ens transmet viatjar. Tots els beneficis que té perquè ens ajuda a obrir la ment a més de poder conèixer a més gent, noves cultures, noves maneres de fer i crear experiències que ens ajudaran a poder crear un nou coneixement.
Creiem que vam poder transmetre els sentiments que ens causa viatjar als nostres oïents, a més de fer-los recordar tots aquells records que tenien guardats en la ment perquè la gran majoria va sortir de l'aula amb un somriure.

Conclusions
Aquest treball m'ha servit per a buscar noves maneres de persuadir el públic, per a conèixer millor a la meva companya i també per a perdre la por a parlar en públic. Tambe vaig poder posar en pràctica els coneixements sobre comunicació oral, escrita i digital apresos.

Per a transmetre totes les nostres idees l'Anna i jo vam decidir fer un Prezi, que us el deixo a continuació.