dimecres, 17 de desembre del 2014

LA VIQUIPÈDIA

QUÈ ÉS LA VIQUIPÈDIA
La Viquipèdia és la versió catalana del projecte http://www.wikipedia.org. és una enciclopèdia online lliure basada en wiki, doncs qualsevol persona pot col·laborar en aquesta emprant només el navegador web. Depèn de la fundació sense ànims de lucre Wikimedia Foundation.
El projecte es va iniciar el 15 de gener de 2001, i va ser fundada per Jimmy Walles i Larry Sanger sota el lema "L'enciclopèdia lliure que tots podem editar".
La Viquipèdia és un software lliure, on tothom pot entrar, participar i marxar. Només té un treballador, que és qui vigila el software del programa. Per tant, és revisada i formada per voluntaris.
El seu contingut està sota llicència GNU i Creative Commons.


ELS PILARS DE LA VIQUIPÈDIA


La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques.

Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.

La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ésser modificada i redistribuïda.


La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia.


La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan desades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…


NORMATIVA
Objectivitat: punt de vista neutral en tots els articles.
Respecte als drets d'autor: El contingut de la Viquipèdia es distribueix amb els termes de la llicència de documentació lliure GNU. Bàsicament, aquesta llicència permet la distribució lliure dels documents, la seva modificació, i el seu ús sense restriccions. Abans de copiar material provinent d'altres llocs, heu d'assegurar-vos que es pot distribuir en aquests termes, que és de domini públic, o demanar-ho a l'autor. Penseu que l'ús de material no autoritzat pot portar problemes de tipus legal. Vegeu Viquipèdia:Drets d'autor per a una explicació més completa.
La Viquipèdia és una enciclopèdia: L'objectiu d'aquest projecte és crear una enciclopèdia. Els articles han de tenir contingut enciclopèdic, i les planes de discussió han de servir per millorar els articles. Vegeu Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és
Respecte a tothom: Els col·laboradors de la viquipèdia tenen orígens i opinions molt diferents. Cal tractar a tothom amb respecte. Vegeu viquietiqueta, i Viquipèdia:resolució de conflictes.
Seguiu les convencions.


LLIBRE D'ESTIL
A més, la Viquipèdia compta amb un llibre d'estil que podeu consultar fent clic en l'enllaç.


COM EDITAR UNA PÀGINA?
Busquem a la Viquipèdia aquell article que volem modificar.
A la part superior de la pàgina se'ns mostraran diverses pestanyes. Cal que cliquem sobre “Modifica”.
Només cal canviar o afegir aquella informació que més ens interessi i desar la pàgina clicant sobre la icona de “Desa” la pàgina just al final del nostre article.


VIQUIPÈDIA I EDUCACIÓ

La Viquipèdia és un medi que utilitzen la majoria d'alumnes i de docents del món, atès que és una gran enciclopèdia en la qual es pot trobar molta i diferent informació de forma ràpida i normalment eficaç.

Per què és important que un/a mestre/a contribueixi en la Viquipèdia?

Perquè aporta informació a l'altre gent.
Per aspectes socials, ja que un mestre aporta els seus coneixements a la xarxa.
Per retorn de tota aquella informació que ha agafat, agafa i agafarà
Permet una avaluació dels seus alumnes més justa, ja que no s'avalua solament el resultat final sinó tot el procés.
És un bon lloc on trobar material docent: els articles en diferents idiomes poden servir de contrapunt i comparació al material tradicional provinent de manuals, revistes o assajos, per tal d'incentivar el debat a l'aula o la correcció d'errors en temps real.

Per què els alumnes han de participar a la Viquipèdia?
Per a crear el propi coneixement: l'alumne crea el seu coneixement gràcies a les diverses fonts que visita.
L'ajuda a ser crític: per a triar la informació que ha de posar primer ha de seleccionar aquella que creu que és l'adequada.
Aprén què és el treball col·laboratiu perquè l'article que està formant o editant pot ser editat per altre gent.
L'ajuda a vigilar les seves faltes d'ortografia ja que el contingut de la Viquipèdia és públic.


BUS TURÍSTIC
Per acabar, m'agradaria comentar-vos l'existència d'un bus turístic que ens explica clarament com funciona la Viquipèdia i, a més a més, ens ensenya com formar-hi part.
Per accedir-hi feu clic aquí.




EXERCICI DIDÀCTIC
Des de l’assignatura de GTIC, se’ns va demanar que féssim una aportació a la Viquipèdia i aquí us explicaré la meva experiència: El professor ens va facilitar la informació sobre les Wikis i la Viquipèdia en un Sites que ell mateix havia creat: Sites sobre les wikis. A partir d'aquest Sites ens vam documentar sobre la Viquipèdia i els Wikis.
Un cop llegit el Sites i fet el que ens demanava, vam crear un compte a la Viquipèdia per a poder modificar i millorar un article relacionat amb l'educació. La Maria Castaño i jo, la Isabel Cano, vam decidir millorar l'article del Gianni Rodari. Per a accedir-hi feu clic aquí.

Algunes de les coses que hi vam fer va ser: augmentar la seva biografia, explicar com era la seva obra, posar el títol dels llibres en català i en l'idioma original (italià), vam crear una secció on vam posar els reconeixements que ha obtingut. També vam crear una biobliografia, un llistat de referències i d'enllaços externs. Per últim, també vam citar i referènciar tot l'article ja que casi no ho estava.

Conclusions

El plantejament d’aquesta activitat em va obrir les portes cap a un nou món que per mi era desconegut i que probablement estava ple de coneixements. Tal com em pensava, hi havia milers de persones que col·laboraven dia a dia aportant informació nova. Crec que va ser una bona tasca retornar a la la Viquipèdia una mica de tot el que ens ha donat.
A través d'aquesta activitat no només hem pogut veure com funciona la Viquipèdia sinó que tambè hem pogut veure com és un procès col·laboratiu ja que a la nostra entrada hi hagut alguns canvis que no només han estat fets per nosaltres; també hi ha participat el robot i altres usuaris.

Fonts d'informació: Apunts de Classe, blog de GTIC, http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine, http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars, https://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia,https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/, http://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Com_es_modifica_una_p%C3%A0gina, http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil, Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada