dissabte, 3 de gener del 2015

CITAR, REFERENCIAR I FONTS FIABLES

Hem d'acostumar-nos a citar i referenciar tot allò que agafem d'internet que no hàgim creat nosaltres.
Hem de tenir present que no tot el que trobem a internet és veritat.
Per a poder esbrinar quanta fiablitat hi ha en alló que busquem hem de mirar sempre qui és l'autor d'aquella pàgina, d'on a tret la informació, si és una informació inventada o té una investigació, etc. És molt important mirar tots aquests aspectes per realitzar un bon treball.

Moltes persones consideren que citar autors demostraria que el seu text no és totalment original, traient mèrit al seu treball. Però en realitat demostren no només l'honradesa de la persona a reconèixer que el treball no ha sortit de la seva ment, sinó també que aquesta persona s'ha documentat i que, per tant, el document ha estat sotmès a un acurat estudi.


COM SABER SI UNA FONT ÉS FIABLE

Webs:
Viquipèdia: buscar referències. L'entrada de Rosa Sensat n'està plena.
Buscar qui ha creat la pàgina.
Mirar si està citat i posa les fonts. En cas de que hi siguin mirar la fiabilitat que tenen.

Bibliotques:
Hem d'anar a biblioteques que sabem que els llibres han estat triats per professionals (exemple: Blanquerna)
Tot depén de qui compra el llibre i qui el llegeix.
Mirar qui és l’autor del llibre, si és una persona coneguda pels seus coneixements transmesos a través d'altres llibres serà més fiable que un que no ho sigui.

Diaris: mirar qui ha escrit l’article i mirar el llibre o lloc que cita.
Mirar les fonts d’informació.
Principalment, els diaris són un medi per a saber l’interès social de la gent.

Enciclopèdia: està escrita per gent que entén del tema. El problema és que actualment la gran majoria no estan actualitzades.

Les revistes científiques passen uns parametres de qualitat. Les acostumen a revisar experts en el tema. Donen les seves raons dient perquè creuen que és correcte i perquè no. Si l’estudi és fiable o no, etc. S’envia a varis professionals per veure diverses opinions i decidir si publicar-ho o no.
Es treuen de la biblioteca. El que venen als quiosc, són magazines.

Pel que fa al tema de referències i cites us deixo amb l'adreça web de Blanquerna on trobareu com fer-ho. Per accedir-hi feu clic aquí. També us deixo amb una pàgina de la Viquipèdia on es mostra una guia per a referenciar. Per accedir-hi feu clic aquí.

Fonts d'informació: apunts de GTIC, Viquipèdia, http://biblioteca.blanquerna.edu/ca/com-trobar-informaci%C3%B3/com-citar/american-psicological-association-apa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada