dijous, 13 de novembre del 2014

LLENGUA ORAL FORMAL

La llengua oral formal s'utilitza en discursos, entrevistes, debats. Per tant, no és del tot espontània ja que s'ha de crear un guió amb el conjunt d'idees que es voldran nombrar.
També és important el fet de ser repetitius; intentar dir una mateixa idea de diferents maneres per tal de que el missatge arribi a tothom.

Trets característics de la llengua oral formal

  • Trets contextuals
- Caràcter no universal i aprenentatge escolar: és un tipus de llenguatge que s'aprèn a l'escola ja que no es desenvolupa per si sol, ni l'acostumem a aprendre a casa. Hi ha un ensenyament específics.
- Acústica, efímera i produïda en temps real:
És acústica igual que la llengua oral, efímera perquè la seva vida és curta, ja que les paraules ''se les endu el vent''. ProdÏda en temps real perquè es produeix sobre la marxa.
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional.
És semblant a la comunicació oral perquè les dues provoquen la interacció visual i emotiva. Comparteixen espai i temps i permeten interacció/feedback.

  • Trets textuals o discursius
- Formal i generalment monologada.
- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat el text ha d'estar planificat, ben estructurat però hem de deixar lloc per l'espontaneïta depenent de les reaccions del públic i del temps.
- Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals; hem de saber dir les idees de manera diferent per ser entesos.Pren pes la gesticulació, les mirades, els silencis... Tot pren un valor en el discurs

  • Trets lingüístics 
- Paper fonamental dels trets suprasegmentals (to, volum i ritme)
No fer un discurs pla. Gran importància en la corba melòdica.
- Ocurrència d'elements díctics (elements lingüístics que fan referència a l'espai i el temps), interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (faltes de sintaxi, construccions gramaticals mal fetes, no haver en una frase concordància entre subjecte i verb), el·lipsis (el·lidim/traiem el subjecte), canvis de direcció sintàctica...
- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard (conveccions que regeixen el que dius).

Font: informació extreta dels apunts de classe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada