dijous, 27 de novembre del 2014

COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC de JOANA RUBIO I FRANCESC PUIGPELAT

A l'assignatura de COED vam llegir el llibre de "Com parlar bé en públic" de Joana Rubio i Francesc Puigpelat. En aquest llibre podem trobar moltes eines i consells que ens serviran d'ajuda per a fer front a aquelles situacions en que hem de parlar parlar en públic. 
El llibre ens serveix com a guia, ja que ens dona unes pautes de com preparar-nos bé un discurs, saber perdre la por, disminuir els nervis, saber utilitzar el vocabulari adient a cada situació, saber transmetre a través del llenguatge verbal i no verbal, entre altres coses.
Cap al final del llibre, trobem un decàleg amb els deu aspectes principals que s'han de tenir en compte alhora de fer una exposició oral.


Decàleg del llenguatge oral:
  1. Parlar amb frases curtes i de construcció sintàctica simple.
  2. Separar les frases per pauses i silencis. Marcar les pauses.
  3. Fer canvis de to. Utilitzar preguntes i preguntes retòriques. Utilitzar exclamacions.
  4. Aprofitar l'efecte de les repeticions de paraules o conceptes.
  5. Jugar amb les oposicions i les antítesis.
  6. Avançar i recular en l'argument del discurs.
  7. Enumerar i marcar les enumeracions.
  8. Utilitzar connectors per a articular clarament el discurs.
  9. Posar exemples i comparacions, contar paràboles, utilitzar metàfores, baixar el que és abstracte a alguna cosa concreta.
  10. Utilitzar l'acudit o l'anècdota personal per a aproximar-se al públic i fixar millor els misatges.
Penso que és un llibre realment útil per a totes aquelles persones que en la seva vida diària, ja sigui per qüestions de feina o d'estudis, s'han d'expressar davant d'un públic. A través d'aquest llibre s'aprenen tècniques que ens ajuden molt alhora de dirigir-nos cap a aquest públic que segurament fins ara desconeixiem. Un públic que ara ja no ens serà tant extrany perquè sabrem com adreçar-nos a ell.

És un llibre que no m'ha costat gaire llegir, no es fa pesat, ja que a través d'exemples t'explica tot el que seria la part teòrica i això ajuda a que el llibre no es faci monòton. A més a més, a mesura que l'anava llegint, m'anava adonant que em parlava de situacions que m'han succeït en la meva vida diària, o que em poden succeïr en un futur.

Personalment, crec que és un llibre molt útil, doncs t'ajuda a agafar confiança davant de tot aquell públic que tanta por acostuma a fer. Et mostra tècniques per controlar els nervis, t'ensenya a observar  tot el públic detingudament, a somriure-li per a crear una sensació de confiança. També t'aconsenya respirar fons abans de començar a parlar, t'ensenya que portar un bon guió és útil per no deixar-te res, et diu tènciques per a que el públic li quedin clares les idees (dir-les a la introducció i a les conclusions i també anar repetint-les de diverses maneres al llarg del discurs), etc.

A més a més, aquestes pautes que ens dona el llibre de Com parlar bé en públic, l'hem portat a la pràctica en dues activitats que vam dur a terme a l'assignatura de COED. Aquestes han estat la recitació de poemes i la presentació d'una persona que nosaltres considerèssim un comunicador eficaç.

Fonts d'informació: llibre de lectura Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, Google Images

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada