divendres, 28 de novembre del 2014

COPYRIGHT I LLICÈNCIA CREATIVE COMMONS

Molts de nosaltres utilitzem informació d'internet sense saber sota quin poder podem fer-ho. De fet, més d'una vegada estem realitzant còpies d'informació de manera il·legal.
Cal saber que, si no veiem cap dels dos símbols que veurem a continuació ni cap informació adicional, la web sota la qual estem navegant i volem extreure informació es troba sota una llicència Copyright.
És normal que molts de nosaltres no en siguem coneixedors d'aquesta informació doncs no ens ho han dit mai. Però hem de saber que, de la mateixa manera que anem a una botiga i no robem unes bambes, no podem anar a la web i robar les imatges, texts, etc.
Per a poder saber quin material podem utilitzar, copiar i quin no s'han creat diversos tipus de llicències:

Copyright: l'única persona que pot fer el que vulgui amb l'obra és el propi autor, qui la vulgui haurà de pagar a l'autor i demanar-li permís.
Es troba representada per aquest símbol:


Creative Commons: Provident de la llicència Copyleft, ens permet escollir el tipus de protecció que li vols donar a la teva informació, ja que hi ha diferents models d'aquesta llicència.
Es troba representada per aquest símbol:

Per a saber més informació sobre la llicència Creative Commons feu clic aquí.

A continuació us deixo uns quants programes i webs dels quals podem extreure música i fotografíes de manera legal.


Flickr:  és un lloc web gratuït que funciona com a una xarxa social i que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos en línia.
Es pot accedir al contingut de Flickr sense necessitat de registrar un compte. Tot i així, sí que és necessari fer-ne un per a carregar fotografies o vídeos. Registrar un compte també permet crear una pàgina de perfil pròpia on es mostra el material que l'usuari puja i també atorga la possibilitat d'afegir altes usuaris de Flickr com a contactes
Amb aquesta web no només podem obtenir fotos de major qualitat que les que trobem a Google Images sinó que també podem baixar la imatge amb la mida que volguem.
Aixó sí, mai ens hem de deixar de citar l'autor.

Jamendo: és una web que serveix per a baixar música. Jamendo és coneguda per ser una plataforma de distribució de música penjada pels propis musics. Trobem música de tots els estils i gustos, per a satisfer les necessitats de tots els usuaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada