dissabte, 29 de novembre del 2014

CREATIVE COMMONS

Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Creative Commons va ser fundada l'any 2001 i llançada el 2002 als Estats Units. A l'estat Espanyol concretament, el projecte fou resultat d'una necessitat a la UB (Universitat de Barcelona) per gestionar el material docent que el professorat penjava a internet.
Ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic.
 


L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies.
Creative Commons proporciona llicències als creadors/autors per tal que estableixin els termes amb els quals volen compartir les seves obres per internet. No dóna llicències totalment lliures, es troba entremig del Copyright i el Copyleft (o totalment lliure). Aquestes condicions les escull el mateix autor. Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat".

El que fa CC és invalidar alguns drets a terceres persones amb quatre condicions que es combinen per donar lloc a diferents tipus de llicències.
A continuació trobareu un petit resum dels diversos tipus de llicències. Per a veure-les directament a la web faci clic aquí

Reconeixement (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
No comercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
Sense obres derivades (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
Compartir igual (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.

Combinant les quatre condicions obtenim sis llicències més:

Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

COM POSAR UNA LLICÈNCIA CREATIVE COMMONS AL BLOG?
1.Anar a la web: http://creativecommons.org/choose/?lang=ca_CA
2. Omplir la pàgina que hi trobareu.
3.Copiar el codi embed que hi ha la part inferior de la pàgina.
4.Crear un gadget Html/ javaescript en el nostre bloc que s'anomeni: Creative Commons.
5.Enganxar el codi embed.


A continuació us deixo un vídeo per a poder entendre millor com funciona aquesta llicència:



Fonts d'informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons#Llic.C3.A8ncies, http://cat.creativecommons.org/, http://creativecommons.org/licenses/, apunts de classe de GTIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada